اکثر خودروهایی که امروزه در جهان تولید می شوند از گیربکس CVT استفاده می کنند. این نوع گیربکس در تولید خودروهای مختلف محبوب است و عملکرد خوبی از خود نشان می دهد. ویژگی های این نوع گیربکس مانند قابلیت تعویض دنده در هر لحظه بسته به سرعت، مهم و قابل توجه است. در ادامه با گیربکس CVT بیشتر آشنا خواهید شد و تفاوت آن با گیربکس معمولی را خواهید دید.
گیربکس CVT چیست؟
گیربکس CVT یا سیستم های انتقال پیوسته متغیر دنده ثابت ندارند. این گیربکس به راننده این امکان را می دهد که در هر زمان با توجه به سرعت همان ثانیه بسته به شرایط و وضعیت خودرو، دنده ها را تنظیم کند.
گیربکس CVT دارای دو محور است که یکی به موتور و دیگری به چرخ های خودرو متصل است. این ساختار باعث می شود که فرآیند انتقال نیرو بین دنده های سبک و سنگین روان و روان باشد. گیربکس یکی از قطعات مهم خودرو است و انواع مختلفی از آن وجود دارد. در واقع شرکت های خودروسازی از مدل های مختلفی برای طراحی و ساخت گیربکس استفاده می کنند. مدل های قدیمی فقط دنده 3 داشتند، اما برخی از دنده 11 استفاده می کردند و پیشرانه بسیار قدرتمند و ارزشمندی داشتند.
مزایای گیربکس CVT
از مزایای گیربکس های CVT می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش مصرف سوخت؛
- الگوی شیفت نرم؛
- انتقال مناسب نیرو به چرخ ها؛
- وزن خودرو را کاهش دهید.
کاهش مصرف سوخت
ضرایب دنده در گیربکس CVT سرعت موتور را بهینه کرده و با بهترین شرایط ممکن تنظیم می کند. در نتیجه با استفاده از این گیربکس میتوان مصرف سوخت را کاهش داد. مصرف سوخت یک مزیت بزرگ برای خودروهای با گیربکس CVT است.
الگوی شیفت نرم
در خودروهای دارای گیربکس CVT نیازی به تعویض دستی دنده نیست و تعویض دنده ها بی صدا و بدون لرزش است. این یکی از مزایای مهم گیربکس CVT است.
انتقال مناسب نیرو به چرخ ها
اگر خودرو دارای گیربکس CVT باشد، بسته به سبک رانندگی، نیرو به نسبت سرعتی که در آن حرکت میکند به خودرو توزیع میشود. با چنین گیربکسی می توان خودرو را همیشه با ضریب دنده صحیح هدایت کرد.
کاهش وزن خودرو
در خودرویی با گیربکس CVT، هیچ دنده ای در گیربکس معمولی یافت نمی شود. این باعث می شود خودروهای مجهز به این گیربکس سبک تر شوند. کاهش وزن تجهیزات و ابزار در هر وسیله نقلیه به معنای طی کردن یک مسیر حداقلی برای طراحی های مختلف خودرو است.
گیربکس CVT چه معایبی دارند؟
گیربکس های CVT نیز دارای ایرادات و نقص هایی هستند:
- هزینه های نگهداری بالا؛
- صدای موتور بلند است.
هزینه های نگهداری بالا
قطعات مورد استفاده برای تعمیر چنین گیربکس هایی گران هستند. هر تعمیرگاهی نمی تواند گیربکس CVT را تعمیر کند. برای سرویس و تعمیر این نوع گیربکس باید از یک متخصص مجرب کمک گرفت. در غیر این صورت مشکلات خودروی شما حل نشده و هزینه زیادی را صرف بررسی وضعیت خودرو خود خواهید کرد.
صدای موتور بلند است
گیربکس های CVT در دورهای بالا صدای زیادی تولید می کنند. اگر خودرویی با موتور قدرتمند مجهز به این نوع گیربکس باشد، هنگام شتاب گیری صدای زیادی ایجاد می کند. این مشکل برای سرنشینان خودرو بسیار ناخوشایند است.
تفاوت بین گیربکس CVT و گیربکس معمولی چیست؟
با آنچه در مورد گیربکس های CVT می دانید، ما آنها را با گیربکس های معمولی مقایسه می کنیم. بر اساس ویژگی های یک گیربکس CVT، ما متوجه تفاوت های کلیدی بین آن و یک گیربکس معمولی شدیم.
ساختار گیربکس معمولی و CVT
گیربکس CVT دنده ندارد و از دو قرقره مخروطی تشکیل شده است. یکی از قرقره ها به موتور و دیگری به بقیه موتور متصل است. اندازه قرقره بستگی به قدرت مورد نیاز چرخ از موتور دارد.
گیربکس های معمولی دارای دنده هستند، بنابراین وقتی ماشین شتاب می گیرد، دنده ها عوض می شود. برخی از رانندگان از نداشتن تعویض دنده خودروهای دارای گیربکس CVT ناراحت هستند و ای کاش دنده هایشان در حالت عادی بود.
سایش تسمه می تواند بین قرقره های گیربکس CVT رخ دهد. اگر این اتفاق بیفتد، ماشین در دور موتور می لغزد. توجه به ساختار گیربکس و درک عملکرد قسمت های مختلف خودرو یکی از راه های عیب یابی در صورت بروز مشکل است. بنابراین شما نباید ارزش دانستن عملکرد ویجت های مختلف از جمله انتقال را از دست بدهید.
تفاوت بین عملکرد خودرو گیربکس CVT و معمولی
همانطور که قبلا ذکر شد، گیربکس CVT به طور مداوم تغییر می کند. چنین عملکردی باعث افزایش راندمان حرکتی و مصرف سوخت خودرو می شود. صرف نظر از سرعت موتور، وجود این گیربکس بر روی خودرو باعث عملکرد بهتر و بهینه سازی مصرف سوخت می شود.
توزیع و انتقال مناسب نیرو در خودروی با گیربکس CVT نیز عاملی برای سواری نرم است. خودروهای دارای این دنده در صورت نیاز به نیروی اضافی نیازی به تعویض دنده ندارند. به این ترتیب، آنها گاهی اوقات مسافران را هنگام تعویض دنده مانند اتومبیل های معمولی به جلو پرتاب نمی کنند. همچنین رانندگی با خودرویی با گیربکس CVT نسبت به خودرویی با دنده های معمولی راحت تر است.
توانایی گیربکس CVT در کنترل محدوده دور موتور بیش از یک نمونه معمولی است. بنابراین هدر رفت روغن گیربکس را در خودرو کاهش می دهند.
سرویس برای گیربکس CVT و معمولی
سرویس گیربکس CVT نیز با گیربکس معمولی متفاوت است. گیربکس های CVT برای سرویس به روغن، مایع گیربکس و تجهیزات و قطعات خاصی نیاز دارند. برای سرویس این گیربکس ها باید با متخصص مشورت کنید. برای نگهداری صحیح از گیربکس CVT، باید آن را با مایع مناسب روغن کاری کنید. نگهداری گیربکس های CVT نسبت به مدل های معمولی دشوارتر است.
داشتن گیربکس CVT رانندگی نرم تری ایجاد می کند و تجربه رانندگی شما را لذت بخش تر می کند. این گیربکس ها نسبت به گیربکس های معمولی عملکرد بهتری دارند و خوردو را سبک تر می کنند. با این حال برخی از رانندگان احساس می کنند که وجود چنین گیربکسی حس کنترل و اسپرت بودن خودرو را در هنگام رانندگی مخدوش می کند. به همین دلیل برخی از خودروهای مجهز به CVT از تعویض دنده دستی برای ایجاد حس خوشایندی برای راننده استفاده می کنند. نظری دارید؟ آیا با این افراد موافق هستید؟ آیا احساس می کنید وجود گیربکس CVT باعث می شود حس کنترل خود را بر خودرو از دست بدهید؟