برای پاسخ به این سوال که خودرو هیبریدی چیست و انواع آن در ایران به چه صورت است؟ با ما همراه باشید. یکی از مهمترین دغدغههای شرکتهای خودروسازی و فعالان صنعت خودرو، کاهش میزان آلایندگی خودروها و آسیبهای ناشی از آن به محیط زیست است. این نگرانی به ویژه در چند سال آخر قرن بیستم تشدید شده است، زمانی که فعالان محیط زیست و سازمان های مرتبط موفق به اعمال استانداردها و مقررات سختگیرانه در مورد آلایندگی خودروها شدند.
جایگزینی بنزین و گازوئیل با CNG اولین گام در جهت کاهش آلودگی در این صنعت بود. با این حال، موفقیت ایده آل زمانی حاصل می شود که استفاده از سوخت های فسیلی در خودروها به طور کامل حذف شود. بنابراین جایگزینی این سوخت ها با سوخت های سالم و ایمن برای محیط زیست، جزء برنامه های جدی این خودروسازان بود. خودرو هیبریدی و تنوع آنها اهداف ایده آل برای این برنامه ها بود.
اگر به دنبال یک کارشناسی خودرو کرج هستید پیشنهاد می شود از کرج کارشناس کمک بگیرید
خودرو هیبریدی چیست
خودرو هیبریدی به خودروهایی گفته می شود که به موتورهای درون سوز یا احتراق داخلی مجهز هستند. به صورت کلی انرژی مورد نیاز خود را برای حرکت کردن از طریق دیزل یا سوخت بنزین کسب می کنند. نوع دیگری از وسایل نقلیه که متکی به سوخت های فسیلی نیستند، خودروهای برقی هستند. این خودروها با موتورهای الکتریکی از باتری مخصوص تغذیه می کنند. این باتری ها از طریق یک کانکتور مخصوص شارژ می شوند.
با این حال، یک خودرو هیبریدی در واقع ترکیبی از یک موتور احتراق داخلی و یک خودروی الکتریکی است. یعنی در این خودروها از هر دو نوع موتور استفاده شده است. کلمه هیبرید به معنای ترکیب دو نیرو (دو عنصر، دو سوخت) است و به یک ترکیب اشاره دارد. بنابراین، تفاوت بین یک خودروی الکتریکی و یک خودرو هیبریدی در ترکیب یکسان منابع انرژی نهفته است.
در واقع به دلیل ضعف موتور الکتریکی و ناکافی بودن توان برای شتاب اولیه و ثانویه، موتور بنزینی در خودرو هیبریدی وارد مدار می شود و در زمانی که خودرو به انرژی و گشتاور بیشتری نیاز دارد از توان مورد نیاز برای تامین بدنه استفاده می شود. ورود خودرو هیبریدی به صنعت خودروسازی و بازار جهانی در اوایل قرن بیست و یکم اتفاق افتاد. اما امروزه استفاده از این فناوری در تمامی مناطق جهان و در انواع کلاس های خودرویی فراگیر شده است. جالب است بدانید تویوتا پریوس اولین خودرو هیبریدی جهان بود که در سال 1997 به دنیا معرفی شد.
اجزا و قطعات اختصاصی خودرو هیبریدی
قطعات و اجزای فنی که معمولاً در همه وسایل نقلیه یافت می شود شامل موتورها، سیستم های سوخت، سیستم های قدرت، سیستم برق رسانی، سیستم های تعلیق و سیستم های خنک کننده است. اما خودرو هیبریدی به دلیل تامین قدرت متفاوت تر و وجود یک نوع موتور اضافه تر، اجزای بیشتر از خودروهای احتراق معمولی و تک سوخت دارند. این اجزا و قطعات شامل:
موتور الکتریکی
موتور الکتریکی منبع نیرو برای خودرو هیبریدی است. البته علاوه بر این وظیفه، برق هدر رفته را نیز در ژنراتور ذخیره می کند.
باتری ها
باتری های خودرو هیبریدی نه تنها نیروی مورد نیاز برای قطعات الکتریکی خودرو را تامین می کنند، بلکه انرژی مورد نیاز برای کار و کارکرد موتور الکتریکی را نیز ذخیره و تامین می کنند.
ژنراتور
این قطعه در کنار موتور الکتریکی باعث صرفه جویی و جلوگیری از انرژی برق می شود. البته باتری قطعه ای است که قطعات الکتریکی و سنسورهای یک خودروی معمولی را تغذیه می کند، اما این قطعه در خودرو هیبریدی حالت جدیدی را تجربه می کند. تفاوت دیگر خودروهای هیبریدی با خودروهای بنزینی یا دیزلی، سیستم ترمز است. در ادامه توضیح داده خواهد شد. باید موتور اصلی بنزینی یا دیزلی را به این قطعات اضافه کرد. موتور بنزینی یا دیزلی در خودرو هیبریدی بسیار شبیه به سایر موتورهای احتراق داخلی است، اما به دلیل حجم و ابعاد کوچکتر، سوخت کمتری در خودرو مصرف می کند.
سیستم ترمز
در خودرو هیبریدی، سیستم ترمز، بازیافتی هستند. در این نوع سیستم ترمز از موتورهای الکتریکی برای ترمز استفاده می شود و اصطکاک نقش مهمی در این فرآیند ندارد. موتور الکتریکی این نوع سیستم ترمز با دریافت انرژی جنبشی خودرو، آن را به انرژی الکتریکی تبدیل کرده و سپس در باتری ذخیره می کند. این بخشی از موتور است که از هدر رفتن انرژی جلوگیری می کند. بنابراین در این قسمت موتور به عنوان یک ژنراتور عمل می کند.
انواع خودرو هیبریدی
خودروهای هیبریدی با توجه به نقشی که در تامین خروجی و نیروی محرکه موتورهای الکتریکی دارند به چند دسته تقسیم می شوند:
- خودرو پلاگین هیبرید ( موازی )
- خودرو نیمه هیبرید ( سری موازی )
- خودرو تمام هیبرید ( سری )
خودرو پلاگین هیبرید
نام کامل این دسته از خودروها که PHEV نامیده می شود، در واقع یک خودروی الکتریکی هیبریدی پلاگین است. خودرو پلاگین هیبرید برای شارژ باتری نیاز به استفاده از منبع تغذیه خارجی دارند. در خودروهای پلاگین هیبریدی، تنها می توان از موتورهای الکتریکی یا هر دو موتور به طور همزمان استفاده کرد. این شرایط با توجه به شارژ باتری موتور الکتریکی انتخاب می شوند.
خودرو نیمه هیبرید
در این نوع خودروها با موتور الکتریکی کوچک، استفاده از این تکنولوژی به دلیل امکان استفاده از موتور بنزینی با ظرفیت کمتر است. در واقع، موتورهای الکتریکی وسایل نقلیه تمام هیبریدی در پشتیبانی از موتورهای احتراق داخلی که هدف آنها کاهش سطح آلودگی است، نقش دارند.
بنابراین موتور الکتریکی این نوع خودروها به تنهایی نمی تواند انرژی مورد نیاز برای راه اندازی خودرو را تامین کند و همیشه به عنوان کمکی برای موتور اصلی عمل می کند. ظرفیت موتور الکتریکی یک خودروی هیبریدی کامل معمولاً 12، 24 یا 48 ولت است. این نوع در بین خودرو هیبریدی محبوبیت بیشتری دارد.
خودرو کاملا هیبرید
در این نوع خودروهای هیبریدی، موتور برقی و موتور بنزینی می توانند در حالی که به صورت جداگانه کار می کنند، با هم کار کنند. این بدان معنی است که یک موتور الکتریکی می تواند نیروی مورد نیاز برای رانندگی یک خودرو را تامین کند. با این حال، ظرفیت باتری کم است و یک خودرو معمولاً تنها می تواند 30 کیلومتر را به تنهایی با استفاده از موتور الکتریکی طی کند. این به دلیل ظرفیت کم باتری اتفاق می افتد.
البته چون ظرفیت باتری کم است نیازی به شارژ خودرو از بیرون نیست و باتری با ذخیره انرژی خود شارژ می شود. به این ترتیب، هیبرید، کامل نیازی به شارژر خارجی ندارد. در این خودروها فقط از موتورهای برقی استفاده می شود که به خوبی شارژ شوند و بتوانند نیروی مورد نیاز را تامین کنند اما اگر برای شتاب گیری به قدرت بیشتری نیاز باشد یا موتورهای برقی کاملا شارژ کافی نداشته باشن، موتور بنزینی نیز وارد مدار می شود.
برای اطلاع از دیگر موارد خودرو ها و کارشناسی و تشخیص رنگ خودرو کرج می توانید به سایت کرج کارشناس مراجعه کنید
2 پاسخ
عالی 👌🏻
امیدوارم تعدادشون بیشتر شه و مردم بتونن استفاده کنن
بله واقعا از همه نظر خیلی کاربردی هستن این خودروها