دلایل و علائم خراب شدن صفحه کلاچ

تمامی خودروهای دارای گیربکس دستی دارای بخشی به نام صفحه کلاچ هستند که به راننده اجازه می دهد خودرو را روشن کند و دنده را تعویض کند. صفحه کلاچ خودرو پس از مدتی فرسوده می شود و نیاز به تعویض دارد. مدت زمان لازم برای تعویض صفحه کلاچ خودرو به نوع رانندگی بستگی دارد و معمولاً هر 60000 کیلومتر باید تعویض شود.

نقش کلاچ ماشین چیست؟ کلاچ خودرو بخشی است که حرکت چرخشی را از یک شفت به شفت دیگر منتقل می کند و سیستم انتقال نیرو را قطع یا وصل می کند. برای آشنایی بیشتر با سیستم کلاچ خودرو، این مقاله را بخوانید.

صفحه کلاچ خودرو

صفحه کلاچ خودرو چیست؟

امروزه بخش قابل توجهی از خودروها به گیربکس اتوماتیک مجهز هستند، در حالی که بسیاری از خودروها هنوز از گیربکس دستی استفاده می کنند. در چنین خودروهایی، عملکرد صحیح سیستم کلاچ به میزان استفاده راننده بستگی دارد.

در واقع صفحه کلاچ خودرو یک ماشین دنده دستی در صورت استفاده صحیح می تواند بیشتر از مدل اتوماتیک دوام بیاورد. به همین دلیل در این مقاله دلایل و علائم خراب شدن صفحه کلاچ خودرو را بیان کرده ایم.

در این مقاله ابتدا به مشکلات احتمالی صفحه کلاچ خودرو می پردازیم. سپس علائم و دلایلی که باعث بروز چنین مشکلی ( خرابی صفحه کلاچ خودرو ) می شود را توضیح خواهیم داد.

بیشتر بخوانید: چه اطلاعاتی درمورد کارشناسی سیار خودرو دارید؟

صفحه کلاچ خودرو

علائم خرابی صفحه کلاچ

  1. تمام شدن دیسک صفحه کلاچ خودرو

در دید نبودن مجموعه صفحه کلاچ خودرو به این معنی است که شما از تمام شدن آن بی اطلاع هستید و به موقع آن را تعویض نمی کنید. جنس دیسک یک کلاچ معمولی شبیه لنت ترمز است. تمام شدن لنت کلاچ باعث اصطکاک با صفحه می شود، انتقال نیرو را ضعیف می کند و باعث سایش دیسک روی صفحه می شود. تنبلی خودرو، کاهش شدید شتاب، کشش ضعیف در سربالایی و صدا از مهم ترین علائم سایش دیسک کلاچ است.

برای تعویض دیسک باید گیربکس کاملا باز باشد بنابراین اگر مجموعه گیربکس را به هر دلیلی باز کنند بعدا برای کاهش هزینه ها دیسک را با دیسک جدید تعویض می کنند. اگر با دیسک تمام شده به حرکت خود ادامه دهید، صفحه نمایش می افتد و آسیب می بیند و مالک باید بسته به درجه و میزان آسیب دیسک را تعویض کند.

بالاخره وقتی دیسک تمام می شود، دنده ها بد تعویض می شوند و صفحه کلاچ خودرو به صدا در می آید. بی توجهی به این موضوع می تواند منجر به خوردگی برنجی یا به اصطلاح طاسی گیربکس شود که تعمیر آن هزینه بر است.

  1. داغ شدن صفحه کلاچ خودرو

عملکرد صفحه کلاچ خودرو نوعی از اصطکاک می باشد. اصطکاک نیز گرمای زیادی را با خود به همراه می آورد. افزایش شدید اصطکاک بین دیسک ها و صفحات در طولانی مدت نه تنها مصرف صفحه کلاچ را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد، بلکه گرم شدن دیسک و صفحات باعث کاهش شدید و موقت اصطکاک بین دیسک و صفحات می شود. انتقال نیرو با صفحه سخت است. تا جایی که خودرو کشش کافی برای عبور از شیب با زاویه زیاد را از دست دهد.

مقالات مرتبط  هزینه کارشناسی خودرو در کرج

این مشکل در نیمه کلاچ های طولانی و مداوم در ترافیک سنگین و سربالایی ها خود را نشان می دهد. تنها راه حل این است که ماشین خود را پارک کنید و چند دقیقه از آن استفاده نکنید تا دیسک و صفحه به تدریج خنک شوند و گرما را به محیط منتقل کنند. در ابرخودروهای قدرتمندی مانند فراری، کوروت و لامبورگینی، هر چه دما بالاتر باشد، اصطکاک بیشتر می شود، بنابراین این مشکل با استفاده از صفحه کلاچ دوبل یا صفحه کلاچ سرامیکی و فیبر کربنی حل می شود.

  1. تاب برداشتن صفحه کلاچ خودرو

اگر صفحه کلاچ داغ به سرعت سرد شود، صفحه ترک خورده یا تاب می‌خورد. این مشکل در SUV های مناسب برای استفاده در خارج از جاده بسیار رایج است. این به این دلیل است که یک ماشین می تواند کمی پس از عبور از یک سربالایی شیب دار و پرفشار وارد گودال شود. اگر آب (هر چند کم) به طور ناگهانی به داخل آن نفوذ کند و به صفحه نمایش برخورد کند، به سرعت و به طور ناهموار خنک می شود و باعث ایجاد ترک و تاب خوردن روی صفحه می شود.

این تاب خوردگی یا ترک به راحتی با چشم قابل مشاهده نیست، اما دیسک موازی با صفحه به دلیل تاب برداشتن یا از بین رفتن سطح صاف و یکنواخت صفحه به دلیل ترک خوردن صفحه در هنگام نیم کلاچ است. ، باعث پرش یا لغزش دیسک می شود. روی صفحه ظاهر می شود، به مجموعه کلاچ ضربه می زند و در نهایت کل کابین و ماشین پرش می شود. این مشکل با رها کردن کامل پدال کلاچ و تماس کامل بین دیسک و صفحه به طور موقت برطرف می شود.

  1. بهم خوردن تنظیم کلاچ

در مجموع سه نوع مختلف سیستم عملکرد کلاچ وجود دارد که مسئول اتصال و جدا کردن دیسک ها از صفحه هستند. دو نمونه رایج و قدیمی تر، عملکرد سیم و اهرم (پیوند) و نمونه مدرن تر، عملکرد هیدرولیک است. در عملیات نوع اهرمی، بسیاری از بازوهای فلزی نیروی وارد شده به پدال را به پلاگین کلاچ منتقل می کنند تا صفحه کلاچ خودرو را درگیر کند.

مقالات مرتبط  همه چیز درباره خرید خودروی تصادفی

عملیات نوع سیم که اغلب در موتورسیکلت ها دیده می شود با کشش سیم فولادی به همان روش سیم گاز انجام می شود. از ایرادات این دو سیستم عملکرد کلاچ می توان به قطع شدن تنظیم طول میله نوع اهرمی هنگام عبور از جاده های ناهموار (مخصوصاً خودروهای SUV) و قطع طولانی مدت آن اشاره کرد که هر دو باعث قفل شدن صفحه کلاچ خودرو می شوند.

  1. سوختن صفحه کلاچ

سوختن صفحه نمایش یک اتفاق نادر است که ممکن است در تعداد کمی از خودروها رخ دهد، اما به دلایل واضح و شناخته شده. حمل بارهای سنگین یا وزن بالای سرنشینان خودرو یکی از دلایل سوختن صفحه کلاچ خودرو است. هنگامی که با یک حجم سنگین رانندگی می کنید، باید مراقب باشید که دنده را به آرامی عوض کنید.

بیشتر بخوانید: برای دریافت خدمات کارشناسی خودرو کرج چه کاری باید انجام داد؟

صفحه کلاچ خودرو

عوامل خراب شدن صفحه کلاچ

توجه داشته باشید که طول عمر معمولی دیسک و صفحه تقریباً 50000 تا 60000 کیلومتر تخمین زده می شود. البته عمر دیسک و صفحه با نحوه عملکرد آنها ارتباط مستقیم دارد.

به عنوان مثال، خودروهایی که عمدتاً در شهرها مورد استفاده قرار می‌گیرند، به کلاچ بیشتری نیاز دارند، در حالی که خودروهایی که عمدتاً در جاده‌های خارج از شهر حرکت می‌کنند، به کلاچ کمتری نیاز دارند. در نتیجه عمر صفحه کلاچ خودرو می تواند به 80000 کیلومتر برسد.

در خودرویی با عملکرد تعویض دنده دستی و کلاچ مکانیکی در واقع هر 100 کیلومتر در یک جاده شلوغ شهری کلاچ گرفته می شود و بیش از 700 عملیات تعویض دنده انجام می شود که نتیجه این است که مجموعه صفحه کلاچ خودرو باید در برابر گرما و فرسایش ناشی از اصطکاک و کشش بسیار مقاوم باشد.

بیشتر بخوانید: هزینه کارشناسی خودرو کرج چقدر است؟

موارد زیر باعث کاهش عمر صفحه کلاچ و خرابی آن می شوند:

  1. رانندگی با شتاب زیاد
  2. فشار آوردن به موتور در سربالایی
  3. توقف خودرو در سر بالایی توسط کلاچ
  4. زیاد بودن تعداد سرنشینان خودرو
  5. تعویض کردن نادرست دنده
  6. استفاده زیاد از صفحه کلاچ خودرو در رانندگی
  7. اضافه کردن قدرت به محفظه موتور خودرو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اینستاگرام کرج کارشناس
ما را در اینستاگرام دنبال کنید.